Как най-добре да архивираме информацията си

Случвало ли ти се е да губиш безценни файлове от компютъра си – снимки, видеа и работни документи, които няма как да върнеш обратно заради повреден хардуер или софтуерна грешка? Напоследък добиха популярност и нова порода вируси, които криптират файловете на компютъра и за да си ги върнеш трябва да платиш откуп. Всичко това може да се предотврати, ако архивираш правилно и регулярно информацията, която съхраняваш на устройствата си.

Кой файлове трябва да архивираме?

Разбира се, на първо място са документите с лична информация и мултимедийните файлове, които няма как да възстановим, ако бъдат загубени. Операционната система и софтуера, които имаме на компютъра си, лесно могат да бъдат инсталирани повторно затова за тях не бива да се тревожиш толкова, за филмите и музиката – също.

Методи за архивиране на файлове

 • На външен хард диск

Ако разполагаш с USB хард диск, може да го свържеш към компютъра си през USB порта и използвайки функцията File History за Windows 10 и Time Machine за Mac да направиш архивиране на файловете. Препоръчваме ти да го правиш регулярно.

Предимства: Цените на USB хард дисковете с достатъчно голямо пространство са достъпни, а архивирането става лесно.

Недостатъци: Все пак това е устройство, което също може да бъде повредено, изгубено, откраднато, а с него и цялата архивирана информация.

 

 • В облак

Облачните услуги Dropbox, Google Drive, iDrive и Microsoft OneDrive могат да служат и за архивиране на файлове. Благодарение на онлайн акаунта синхронизираш всичките си устройства и събираш файловете на едно място, след което имаш достъп до тях отвсякъде.

Предимства: Лесно достъпен и бърз метод за архивиране. Съхраняване в облак, а не на физически носител.

Недостатъци: Ако имаш по-голям обем файлове, най-вероятно ще ти трябва и повече пространство. Повечето облачни платформи предоставят безплатно лимитирано пространство, а ако се нуждаеш от повече място за съхранение, трябва да заплатиш.

 • Програми за архивиране

Съществуват програми, които след инсталиране работят на фонов режим на твоя компютър и автоматично архивират файловете в реално време, като за целта използват уеб хранилището на програмата. Пример за такива програми са: Backblaze, MozyHome, Carbonite.

Предимства: Архивирането става автоматично докато работиш на компютъра си, а файловете се запазват на сигурно място.

Недостатъци: Обикновено тези програми имат месечна такса от порядъка на 5 долара и първоначалното архивиране може да отнеме известно време.

Кой метод е най-добре да използвам?

Ние препоръчаме така нареченото тройно правило – тоест по всяко време да разполагаш освен с оригиналните документи, но и с тяхно копие, както и с копие на копието.

Как да избереш рутер

Безжичният интернет е повече от необходимост във всеки дом и офис, но трябва да знаеш и някои правила при избор на рутер. За да си осигурим безжичен нет, разбира се, се нуждаем от рутер, който да закупим и настроим. Обикновено с това се изчерпва отношението ни към този уред – поставяме го някъде в ъгъла, за да събира прах докато не усетим, че имаме проблем с интернет връзката. Тогава идва времето за закупуване на ново устройство, но изборът на подходящ рутер не винаги е лесна задача. Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се ориентираш:

Защо да си вземеш нов съвременен рутер

Имай предвид, че средно рутерите издържат по 3-4 години. За този период те вероятно вече не подават желания сигнал и е добре да бъдат заменени с по-съвременен модел, който да осигури по-силна интернет връзка.

Новите технологии, които обуславят все по-бързата скорост на интернет връзката, са тясно свързани с избора на рутер. Например, ако искаш да се ползваш от скорост на интернета 200 Mbps, трябва да закупиш рутер с гигабитни WAN / LAN портове (в спецификациите на този вид рутери обикновено е записано 10/100/1000 Mbps). Рутер без гигабитни портове ще ограничи скоростта на интернета ти до 100 Mbps, без значение от плана на доставчика.

Някои от предимствата на новите рутери са:

 • Осигуряване на по-бърза интернет скорост;
 • Повишаване на обхвата;
 • Възможност за по-голям брой едновременно свързани устройства.

Какъв рутер да си купиш

Ако за пръв път купуваш рутер или ти предстои подмяна, нашият съвет е да съобразиш следното:

 • Дocтaтъчeн бpoй LАN пopтoвe – Вземи предвид колко ycтpoйcтвa ще вĸлючваш в рутера и си вземи такъв с нужния брой портове. Oбиĸнoвeнo в рутера, посредством LАN ĸaбeли, се включват нacтoлни ĸoмпютритeлeвизop, ayдиo система и др.;
 • Двубандов/двулентов рутер – ако имаш малко по-голям бюджет, добре е да заложиш на този вид рутер. Причината за това е, че безжичните рутери принципно работят на две различни честотни ленти – 2.4GHz и 5GHz. Така, двубандовият рутер излъчва две Wi-Fi мрежи, което автоматично ти дава по-добра скорост и по-стабилна връзка без смущения (тук се има предвид, че честотната лента 2,4 GHz е по-натоварена, тъй като стандартно се използва от по-голям брой устройства около нас). На пазара има и тpибaндoви pyтepи (c тpи чecтoтни лeнти), като техните чecтoти ca 1 бpoй нa 2.4GНz и 2 бpoя нa 5Ghz. Трябва да тъpcиш тaĸъв, aĸo нaиcтинa имаш мнoгo ycтpoйcтвa y дoмa;
 • Wi-fi mesh системи: те правят възможно изграждането на голяма wi-fi мрежа и са подходящи за офиси и по-големи апартаменти/къщи. Меш системите включват по няколко модула, като всеки модул е ​​отделен рутер, който лесно се комбинира с останалите. Имай предвид, че мpeжoвитe cиcтeми oбиĸнoвeнo не дocтигaт мaĸcимaлнa cĸopocт, ĸаквато може да достигне eднoтoчĸoв pyтep, нo пък за компенсация дocтaвят достатъчно бърз WіFі дo вcичĸи ĸътчeтa нa твоя дoм/офис;
 • Скорост на WAN/LAN порт – кoлĸoто и да е бъpз рутерът, скоростта на интернета зависи най-вече от избрания от теб план за интернет услуги. Aĸo плaщaш зa cĸopocт нa изтeглянe 100Мbрѕ, тoвa щe e мaĸcимaлнaтa cĸopocт, c ĸoятo ще разполагаш. Въпреки че cpeднaтa фиĸcиpaнa шиpoĸoлeнтoвa cĸopocт в Бългapия в момента е мaлĸo нaд 100Мbрѕ (и дори по-малко, ако твоят дocтaвчиĸ oгpaничaвa вpъзĸaтa), тoвa нe oзнaчaвa, чe бъpзитe pyтepи нe cи зacлyжaвaт. Със закупуването например на рутер с гигабитни WAN / LAN портове ще можеш да извлечеш максимума от интернет връзката си.
 • Брой на антените на Wi-Fi рутер – броят на антените практически не влияе върху обхвата на Wi-Fi мрежата. По-важна в случая е самата сила на наличните антени, която се измерва в dBi. Препоръчваме рутери с антени на открито, тъй като те имат по-широк обхват за разлика от рутерите с вградени антени. Броят на антените на рутера може да варира от една до осем, но обикновено от 1 до 4 броя са достатъчни за апартамент, например.

 

Други функции на рутера, върху които да обърнеш внимание, са:

Опция за спoдeлянe нa пpинтep (Рrіntеr Ѕhаrіng) – Aĸo имаш принтер, който нe пoддъpжa Wі-Fі cвъpзaнocт, включвайки го в рутера, мoжe дa гo cпoдeлиш c вcичĸи ĸoмпютpи и мoбилни ycтpoйcтвa;

Mpeжa зa гocти (Guеѕt Nеtwоrk) – Това е чyдeceн нaчин дa пpeдocтaвиш нa гocтитe у дома или в офиса дocтъп дo интepнeт, бeз дa cпoдeляш пapoлa cи зa Wі-Fі;

Poдитeлcĸи ĸoнтpoл (Раrеntаl Соntrоlѕ) – C цел предпазване на децата, с тази функция ще управляваш кой и до какво съдържание в интернет да има достъп;

Gіgаbіt Еthеrnеt – този пopт/пopтoвe е необходим, за да се възпoлзвaш oт cĸopocт дo 1000Мbрѕ, aĸo дocтaвчиĸът ти мoжe дa я ocигypи;

Bеаmfоrmіng – посредством него рутерът oпpeдeля ĸъдe точно ce нaмиpa ycтpoйcтвoто и не просто разпръсква интернет, а пpeдaвa пo-cилeн cигнaл кoнĸpeтно в тази пocoĸa;

МU-МІМО (Мultі Uѕеr – Мultірlе-Іnрut Мultірlе-Оutрut) – разделя честотната лента на отделни потоци, които споделят връзката равномерно и в случаите, в които на две устройства се използват две различни приложения, никое от тях няма да има приоритет за сметка на другото.

Зaщитa oт вируси и спам – Рутерите с т. нар. UТМ – yнифициpaни шлюзoвe зa yпpaвлeниe нa зaплaxи – могат да блoĸиpaт oпacни или нeпoдxoдящи caйтoвe и имeйли, както и вируси.

Kъдe дa пocтaвиш рyтepа, зa дa пoлyчиш нaй-дoбpa Wі-Fі вpъзĸa

Рутерът трябва да бъде поставен нa цeнтpaлнo и високо мяcтo, а не на земята в ъгъла на някоя от стаите, например (особено в близост до външни стени). Друго важно нещо е около него да няма големи метални предмети (мебели, хладилник и др.), защото те поглъщат сигнала и създават мъртви зони. Близо до рутера не трябва да има и друга електроника – особено микровълнова фурна.

Рутер цена

Ако скоростта на твоя домашен интернет е 20Mbps или 30Mbps, може да си спестиш сериозна инвестиция и да избереш по-евтин рутер, който дори няма нужда да е двубандов. Но ако имаш много устройства вкъщи/в офиса и държиш на стабилна и силна интернет връзка, то рутер в диапазона 100-200 лв. и нагоре ще е добра инвестиция. Може да заложиш и на закупуването на по-достъпен рутер (или два) и няколко захранващи адаптера, които използват съществуващите електрически кабели, за да разширят твоята мрежа.

А ако имаш нужда от съвет при избора на устройство, обърни се към нас.

Какво да правиш със стария лаптоп

Всички изпитваме сантимент към някои свои стари вещи, но дали един стар лаптоп може да е сред тях? Живеем в динамичен свят, в който техниката се развива непрекъснато и дори едно устройство да ни служи вярно, в даден момент идва време за подмяна. Тази необходимост, разбира се, може да възникне и след повреда в лаптопа, а не само следствие на личен избор. След като вече сме закупили нов компютър обаче, възниква въпроса, какво да правим със стария лаптоп, който вече е ненужен? Ето някои идеи, които може да са ти полезни:

Подари го

Не всички имат възможност да притежават лаптоп. Сигурни сме, че ако разпиташ своите приятели и познати или потърсиш подходящите групи в интернет, ще намериш нуждаещи се хора. Ако старият ти лаптоп работи, той може да се превърне в незабравим подарък за дете, ученик или друг човек в нужда. Светът има нужда от повече добри дела и ти можеш да дадеш своя малък принос.

Продай го

Тази опция може да ти послужи като първоначална инвестиция за новата покупка. Ако старият ти лаптоп е в сравнително добро състояние, чудесна идея е да го качиш в платформа за продажби онлайн с подходящо описание на параметрите и реални снимки. Ако цената е примамлива, не след дълго ще видиш, че ще се отървеш от ненужната вещ, а тя ще продължи да служи на друг човек.

Имай предвид, че ако решиш да (по)дариш лаптопа си или да го продадеш, преди това трябва да изтриеш данните си.

 

Рециклирай

Ако твоят стар лаптоп не работи, горните опции отпадат. Това обаче не означава, че можеш да го изхвърлиш. Техниката съдържа опасни компоненти, които не се разграждат органично, както и опасни вещества, като живак и олово. Поради тази причина, старият лаптоп не може да бъде изхвърлян свободно в контейнерите за боклук. Ако го направиш, има възможност да ти бъде наложена глоба.

Има специални фирми, които се занимават с рециклиране на електроника, като част от тях предлагат и услугата да вземат техниката директно от дома ти. Препоръчваме да се запознаеш с условията им, за да разбереш дали не трябва да извадиш батерията на лаптопа и да я предадеш отделно от него за рециклиране.

Поправи го

Ако лаптопът не работи, не бързай да го отписваш. Дори вече да имаш ново устройство, никога не е излишно да имаш допълнителен лаптоп вкъщи. Той може да ти послужи при проблеми с основното устройство, както и да се ползва от децата или от твои гости у дома.

Ремонт на лаптоп или покупка на нов компютър – как да решиш

Когато лаптопът започне да прави проблеми е време за избор –  покупка на нов компютър или ремонт на лаптопа. Разбира се, вторият вариант в повечето случаи е по-бюджетен, но не винаги е рентабилен. Предлагаме ти 4 точки, върху които да се фокусираш при избора си на решение:

Възраст на компютъра

В зависимост от интензивността на ползване на лаптопа и програмите, с които работиш, твоят компютър може да ти служи вярно между три и десет години. Ако в момента на възникване на проблем, лаптопът е на повече от 5 години, внимателно проучи колко ще ти коства ремонтът. Ако сумата е сериозна, по-добре премини към покупка на нов компютър. Новото устройство заслужава да се ремонтира, защото срещу неголяма сума, то може да ти служи вярно още доста години.

Цена на ремонт на лаптопа

Много повреди по лаптопа могат да бъдат отстранени само с подмяна на един-единствен компонент. В зависимост от възрастта на твоя компютър обаче, цената на частите и ремонта може да варират. Понякога стойността на ремонта на лаптопа може дори да надвишава покупката на ново устройство.

При взимането на решение може да се ръководиш от следното правило: ако ремонтът на лаптопа струва повече от 50% от стойността на покупката на нов компютър, по-добре замени старото си устройство с ново.

Нуждаеш ли се от по-модерен компютър

Има случаи, в които старият лаптоп вече не ти служи достатъчно добре. Дори да го ремонтираш, ти може да продължиш да не получаваш това, от което наистина имаш нужда. Ако, като цяло, имаш нужда от по-бърз и съвременен компютър с повече памет, то повредата на стария лаптоп, е знак, че е време за нова покупка. Да, понякога трудно се разделяме със старите вещи, но всяка нова придобивка, освен с вложения финансов ресурс е свързана и с новите възможности, които ни предоставя.

Няколко сигурни знака, че може би е време да смениш компютъра с нов:

 • Бавно включване и изключване на устройството, бавно зареждане на програми и запазване на документи. Води до понижена продуктивност и загуба на време;
 • Устройството не може да извършва няколко действия едновременно и да отваря паралелно различни програми;
 • Вентилаторът е шумен още при стартирането на компютъра;
 • Лаптопът не позволява ъпгрейд на операционната система или на антивирусната програма.

Попитай специализиран сервиз за ремонт на лаптопи

Никога не бързай да отписваш лаптопа. Когато започне да прави проблеми по време на работа. Ние от ВИП Сървисис ще ти кажем точно каква е повредата и колко би струвал един евентуален ремонт на компютъра. Често, може да се касае за прегряване на лаптопа и за нужда единствено от профилактика и смяна на термопаста, което не е свързано със сериозна инвестиция. Ще ти дадем най-точния съвет – дали да ремонтираш или ще е по-добре да закупиш нов компютър.