Ремонт на лаптоп или покупка на нов компютър – как да решиш

Когато лаптопът започне да прави проблеми е време за избор –  покупка на нов компютър или ремонт на лаптопа. Разбира се, вторият вариант в повечето случаи е по-бюджетен, но не винаги е рентабилен. Предлагаме ти 4 точки, върху които да се фокусираш при избора си на решение:

Възраст на компютъра

В зависимост от интензивността на ползване на лаптопа и програмите, с които работиш, твоят компютър може да ти служи вярно между три и десет години. Ако в момента на възникване на проблем, лаптопът е на повече от 5 години, внимателно проучи колко ще ти коства ремонтът. Ако сумата е сериозна, по-добре премини към покупка на нов компютър. Новото устройство заслужава да се ремонтира, защото срещу неголяма сума, то може да ти служи вярно още доста години.

Цена на ремонт на лаптопа

Много повреди по лаптопа могат да бъдат отстранени само с подмяна на един-единствен компонент. В зависимост от възрастта на твоя компютър обаче, цената на частите и ремонта може да варират. Понякога стойността на ремонта на лаптопа може дори да надвишава покупката на ново устройство.

При взимането на решение може да се ръководиш от следното правило: ако ремонтът на лаптопа струва повече от 50% от стойността на покупката на нов компютър, по-добре замени старото си устройство с ново.

Нуждаеш ли се от по-модерен компютър

Има случаи, в които старият лаптоп вече не ти служи достатъчно добре. Дори да го ремонтираш, ти може да продължиш да не получаваш това, от което наистина имаш нужда. Ако, като цяло, имаш нужда от по-бърз и съвременен компютър с повече памет, то повредата на стария лаптоп, е знак, че е време за нова покупка. Да, понякога трудно се разделяме със старите вещи, но всяка нова придобивка, освен с вложения финансов ресурс е свързана и с новите възможности, които ни предоставя.

Няколко сигурни знака, че може би е време да смениш компютъра с нов:

  • Бавно включване и изключване на устройството, бавно зареждане на програми и запазване на документи. Води до понижена продуктивност и загуба на време;
  • Устройството не може да извършва няколко действия едновременно и да отваря паралелно различни програми;
  • Вентилаторът е шумен още при стартирането на компютъра;
  • Лаптопът не позволява ъпгрейд на операционната система или на антивирусната програма.

Попитай специализиран сервиз за ремонт на лаптопи

Никога не бързай да отписваш лаптопа. Когато започне да прави проблеми по време на работа. Ние от ВИП Сървисис ще ти кажем точно каква е повредата и колко би струвал един евентуален ремонт на компютъра. Често, може да се касае за прегряване на лаптопа и за нужда единствено от профилактика и смяна на термопаста, което не е свързано със сериозна инвестиция. Ще ти дадем най-точния съвет – дали да ремонтираш или ще е по-добре да закупиш нов компютър.

Как най-добре да архивираме информацията си

Как най-добре да архивираме информацията си

Как да избереш рутер

Безжичният интернет е повече от необходимост във всеки дом и офис

Какво да правиш със стария лаптоп

Всички изпитваме сантимент към някои свои стари вещи, но дали един стар лаптоп може да е сред тях?