Как най-добре да архивираме информацията си

Случвало ли ти се е да губиш безценни файлове от компютъра си – снимки, видеа и работни документи, които няма как да върнеш обратно заради повреден хардуер или софтуерна грешка? Напоследък добиха популярност и нова порода вируси, които криптират файловете на компютъра и за да си ги върнеш трябва да платиш откуп. Всичко това може да се предотврати, ако архивираш правилно и регулярно информацията, която съхраняваш на устройствата си.

Кой файлове трябва да архивираме?

Разбира се, на първо място са документите с лична информация и мултимедийните файлове, които няма как да възстановим, ако бъдат загубени. Операционната система и софтуера, които имаме на компютъра си, лесно могат да бъдат инсталирани повторно затова за тях не бива да се тревожиш толкова, за филмите и музиката – също.

Методи за архивиране на файлове

  • На външен хард диск

Ако разполагаш с USB хард диск, може да го свържеш към компютъра си през USB порта и използвайки функцията File History за Windows 10 и Time Machine за Mac да направиш архивиране на файловете. Препоръчваме ти да го правиш регулярно.

Предимства: Цените на USB хард дисковете с достатъчно голямо пространство са достъпни, а архивирането става лесно.

Недостатъци: Все пак това е устройство, което също може да бъде повредено, изгубено, откраднато, а с него и цялата архивирана информация.

 

  • В облак

Облачните услуги Dropbox, Google Drive, iDrive и Microsoft OneDrive могат да служат и за архивиране на файлове. Благодарение на онлайн акаунта синхронизираш всичките си устройства и събираш файловете на едно място, след което имаш достъп до тях отвсякъде.

Предимства: Лесно достъпен и бърз метод за архивиране. Съхраняване в облак, а не на физически носител.

Недостатъци: Ако имаш по-голям обем файлове, най-вероятно ще ти трябва и повече пространство. Повечето облачни платформи предоставят безплатно лимитирано пространство, а ако се нуждаеш от повече място за съхранение, трябва да заплатиш.

  • Програми за архивиране

Съществуват програми, които след инсталиране работят на фонов режим на твоя компютър и автоматично архивират файловете в реално време, като за целта използват уеб хранилището на програмата. Пример за такива програми са: Backblaze, MozyHome, Carbonite.

Предимства: Архивирането става автоматично докато работиш на компютъра си, а файловете се запазват на сигурно място.

Недостатъци: Обикновено тези програми имат месечна такса от порядъка на 5 долара и първоначалното архивиране може да отнеме известно време.

Кой метод е най-добре да използвам?

Ние препоръчаме така нареченото тройно правило – тоест по всяко време да разполагаш освен с оригиналните документи, но и с тяхно копие, както и с копие на копието.

Как да избереш рутер

Безжичният интернет е повече от необходимост във всеки дом и офис

Какво да правиш със стария лаптоп

Всички изпитваме сантимент към някои свои стари вещи, но дали един стар лаптоп може да е сред тях?

Ремонт на лаптоп или покупка на нов компютър – как да решиш

Когато лаптопът започне да прави проблеми е време за избор