Какво да правиш със стария лаптоп

Всички изпитваме сантимент към някои свои стари вещи, но дали един стар лаптоп може да е сред тях? Живеем в динамичен свят, в който техниката се развива непрекъснато и дори едно устройство да ни служи вярно, в даден момент идва време за подмяна. Тази необходимост, разбира се, може да възникне и след повреда в лаптопа, а не само следствие на личен избор. След като вече сме закупили нов компютър обаче, възниква въпроса, какво да правим със стария лаптоп, който вече е ненужен? Ето някои идеи, които може да са ти полезни:

Подари го

Не всички имат възможност да притежават лаптоп. Сигурни сме, че ако разпиташ своите приятели и познати или потърсиш подходящите групи в интернет, ще намериш нуждаещи се хора. Ако старият ти лаптоп работи, той може да се превърне в незабравим подарък за дете, ученик или друг човек в нужда. Светът има нужда от повече добри дела и ти можеш да дадеш своя малък принос.

Продай го

Тази опция може да ти послужи като първоначална инвестиция за новата покупка. Ако старият ти лаптоп е в сравнително добро състояние, чудесна идея е да го качиш в платформа за продажби онлайн с подходящо описание на параметрите и реални снимки. Ако цената е примамлива, не след дълго ще видиш, че ще се отървеш от ненужната вещ, а тя ще продължи да служи на друг човек.

Имай предвид, че ако решиш да (по)дариш лаптопа си или да го продадеш, преди това трябва да изтриеш данните си.

 

Рециклирай

Ако твоят стар лаптоп не работи, горните опции отпадат. Това обаче не означава, че можеш да го изхвърлиш. Техниката съдържа опасни компоненти, които не се разграждат органично, както и опасни вещества, като живак и олово. Поради тази причина, старият лаптоп не може да бъде изхвърлян свободно в контейнерите за боклук. Ако го направиш, има възможност да ти бъде наложена глоба.

Има специални фирми, които се занимават с рециклиране на електроника, като част от тях предлагат и услугата да вземат техниката директно от дома ти. Препоръчваме да се запознаеш с условията им, за да разбереш дали не трябва да извадиш батерията на лаптопа и да я предадеш отделно от него за рециклиране.

Поправи го

Ако лаптопът не работи, не бързай да го отписваш. Дори вече да имаш ново устройство, никога не е излишно да имаш допълнителен лаптоп вкъщи. Той може да ти послужи при проблеми с основното устройство, както и да се ползва от децата или от твои гости у дома.

Как най-добре да архивираме информацията си

Как най-добре да архивираме информацията си

Как да избереш рутер

Безжичният интернет е повече от необходимост във всеки дом и офис

Ремонт на лаптоп или покупка на нов компютър – как да решиш

Когато лаптопът започне да прави проблеми е време за избор